Loader

Έρχονται χιόνια: Ξέρεις τι να κάνεις αν χρειαστείς αλυσίδες; Ποιες αλυσίδες είναι  κατάλληλες ;

Σε ορισμένες περιοχές, τα χειμερινά ελαστικά δεν επαρκούν πλέον. Τότε θα πρέπει να έχετε αλυσίδες χιονιού στις αποσκευές σας. Πώς να βρείτε τις σωστές; Παρακάτω θα βρείτε τα αποτελέσματα των δοκιμών!

mini couper in snowΕάν βρίσκεστε έξω και κυκλοφορείτε σε ορεινές περιοχές, συνήθως δεν πάτε στους χιονισμένους δρόμους μόνο με χειμερινά λάστιχα. Αν συναντήσετε μια στρογγυλή πινακίδα με μπλε φόντο και σύμβολο της αλυσίδας χιονιού, οι αλυσίδες χιονιού είναι ακόμη και υποχρεωτικές. Οι χειμερινοί παραθεριστές θα πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες χιονιού. Μπορείτε να τις αγοράσετε από καταστήματα αξεσουάρ, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, από το διαδίκτυο ή ακόμα και από μεγάλα πολυκαταστήματα.  Τα έξοδα για τις αλυσίδες χιονιού κυμαίνονται μεταξύ 30 και 350 ευρώ για ένα ζευγάρι, ανάλογα με τον τύπο της αλυσίδας.

Αγορά αλυσίδας χιονιού: τι πρέπει να προσέξετε

Το σωστό μέγεθος: Για να βρείτε τη σωστή αλυσίδα χιονιού για το αυτοκίνητό σας, χρειάζεστε τις ακόλουθες πληροφορίες: το ακριβές μέγεθος ελαστικού και το πλάτος της ζάντας. Για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις οδηγίες λειτουργίας του αυτοκινήτου, επειδή ορισμένες διαστάσεις ελαστικών χωρούν μόνο στους θόλους των τροχών με ορισμένες αλυσίδες χιονιού. Μπορεί να προκύψουν προβλήματα χώρου στο τόξο των τροχών, ειδικά σε αυτοκίνητα που είναι χαμηλωμένα ή εξοπλισμένα με μεγάλους χειμερινούς τροχούς. Ειδικές αλυσίδες με ιδιαίτερα λεπτούς κρίκους μπορούν να βοηθήσουν εδώ. Ή όταν αγοράζετε χειμερινά ελαστικά, επιλέγετε το μικρότερο δυνατό μέγεθος ελαστικού που είναι εγκεκριμένο για το όχημα.

Τύπος αλυσίδας: Εάν πηγαίνετε μόνο- χειμερινά σπορ και διακοπές- μία ή δύο φορές το χρόνο, αρκεί μια απλή αλυσίδα με ιμάντες. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ περίπου.

Τα κάπως πιο καινούρια μοντέλα διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό που αναλαμβάνει την επανατέντωση (από 70 ευρώ). Εάν υπάρχει μόνο λίγος χώρος στο τόξο του τροχού ή εάν η αλυσίδα πρέπει να τοποθετηθεί στον πίσω άξονα, είναι πιο κατάλληλες οι αλυσίδες από χάλυβα.

Αλυσίδες χιονιού στη δοκιμή

Στη δοκιμή αλυσίδας χιονιού η αλυσίδα χιονιού Pewag Snox Pro ήρθε πρώτη. Εντυπωσίασε με τα πολύ καλά χαρακτηριστικά οδήγησης, την ισορροπημένη σχέση τιμής-απόδοσης και τη σχετικά απλή συναρμολόγηση. Ένα ισχυρό λαστιχένιο κορδόνι στο εσωτερικό της πλευράς του ελαστικού παρέχει την απαραίτητη έλξη. Οι ακριβές αλυσίδες  (εύκολες στη συναρμολόγηση από το εξωτερικό καθώς δεν υπάρχουν εξαρτήματα αλυσίδας στο εσωτερικό του τροχού) Centrax και K-Summit απογοήτευσαν. Ο χειρισμός αποδείχθηκε πολύ καλός – η συναρμολόγηση χρειάστηκε μόνο πέντε λεπτά – αλλά και οι δύο αλυσίδες απέδωσαν κάτω από το μέσο όρο στους κλάδους εκκίνησης / έλξης και διεύθυνσης / πλευρικής καθοδήγησης. Συνολικά, η δοκιμή μας δείχνει: καμία αλυσίδα δεν είναι τέλεια. Με τον νικητή της δοκιμής, απαιτούνταν πολλή δύναμη για να τραβήξει το λάστιχο πάνω από το ποδήλατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχε έλλειψη αποτελεσματικών στοιχείων προστασίας αλυσίδας για την προστασία των ζαντών (Super-Gripp, O-Tec, Ring Automatic και CS 10), σε ορισμένες περιπτώσεις ο εξοπλισμός άφηνε πολλά περιθώρια επειδή δεν περιλαμβάνονται γάντια συναρμολόγησης

Συμβουλές για τη χρήση αλυσίδων χιονιού

Η σωστή στιγμή : Το αργότερο όταν εμφανιστεί το μπλε υποχρεωτικό σήμα στο ταμπλό του του αυτοκινήτου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να περιμένετε το σημάδι. Συμβουλή: Είναι καλύτερα να τελειώσετε λίγο νωρίτερα. Μόλις κολλήσετε ενώ οδηγείτε σε ανηφόρα και σταθείτε εμπόδιο σε άλλους οδηγούς, γίνεται γρήγορα πολύ άβολο. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι σε χώρες του εξωτερικού αν δεν τοποθετήσετε έγκαιρα τις αντιολισθητικές αλυσίδες κινδυνεύετε να λάβετε πρόστιμο.

Φορέστε αλυσίδες χιονιού: Νομικά αρκεί μόνο οι τροχοί του κινητήριου άξονα να κινούνται με αλυσίδες χιονιού. Ωστόσο, συνιστάται να εξοπλίζετε όλα τα ελαστικά με βοηθήματα πρόσφυσης, επειδή το αποτέλεσμα πέδησης είναι σημαντικά καλύτερο σε κατηφόρες.

Αλυσίδες χιονιού σε οχήματα με κίνηση σε όλους τους τροχούς: Τα οχήματα με κίνηση σε όλους τους τροχούς απαιτείται επίσης να διαθέτουν αλυσίδες χιονιού. Και εδώ, αρκεί απλώς να τοποθετήσετε έναν άξονα με αλυσίδες χιονιού. Εάν δεν υπάρχουν προδιαγραφές από τον κατασκευαστή και εάν υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι αλυσίδων, θα πρέπει να βρίσκεται στον μπροστινό άξονα.

Αιτία: Το αυτοκίνητο μπορεί να φρενάρει και να διευθύνει καλύτερα, ειδικά όταν κατηφορίζει. Αλλά: χωρίς αλυσίδες στον πίσω άξονα, το πίσω μέρος του οχήματος τείνει να σπάσει. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να βάλετε και εδώ αλυσίδες χιονιού και στους δύο άξονες.

Όριο ταχύτητας: Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα περιορίζεται στα 50 km/h. Και φυσικά η αλυσίδα πρέπει να πέσει ξανά μόλις ο δρόμος είναι καθαρός από το χιόνι.